News

Zijn e-brandstoffen zo groen als ze lijken?

Autovista24 | 16 dec 2021

Over de auteur

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

e-brandstoffen

Criticasters van de verbrandingsmotor beweren dat deze vervuilend en inefficiënt is en voorbestemd voor de schroothoop. Maar wat als deze machines op een milieuvriendelijkere brandstof zouden draaien ? Voorstanders zien e-brandstoffen als het antwoord, waardoor modellen met een verbrandingsmotor de overstap kunnen maken naar een nieuw tijdperk van groenere mobiliteit.

Maar de milieuvriendelijkheid van synthetische brandstoffen ligt onder vuur. De groene groep Transport and Environment (T&E) publiceerde onlangs enkele verontrustende testresultaten. Uit laboratoriumtests in opdracht van de organisatie bleek dat e-brandstoffen evenveel stikstofoxiden (NOx) uitstoten als hun tegenhangers die op fossiele brandstoffen draaien.

E-brandstoffen begrijpen

Maar hoe worden e-brandstoffen geproduceerd, en wat maakt ze groener dan gewone diesel en benzine? Volgens de eFuel Alliance kan water worden opgesplitst in twee elementen, waterstof en zuurstof. De CO2 uit de lucht wordt vervolgens gecombineerd met de resulterende waterstof en omgezet in een vloeistof.

Na enige verfijning wordt dit dan een bruikbare e-brandstof. Deze kan dan worden gebruikt als e-benzine, e-diesel en zelfs e-stookolie, die de traditionele brandstoffen daadwerkelijk kunnen vervangen. Deze vervangers kunnen zelfs in elke gewenste verhouding met gewone benzine of diesel worden gemengd.

Voor dit proces is stroom in de vorm van elektriciteit nodig, en daarom staat de productie bekend als een power-to-liquid proces. E-brandstoffen kunnen enkel als milieuneutraal worden beschouwd als ze elektriciteit gebruiken uit hernieuwbare bronnen en slechts zoveel CO2 uitstoten als bij de productie werd gebruikt.

Zijn e-brandstoffen groen?

Uit tests met e-brandstoffen is gebleken dat ze evenveel NOx uitstoten als standaard E10-benzine, en veel meer koolmonoxide. E-brandstoffen produceren ook twee keer zoveel ammoniak. Dit kan zich met andere verbindingen combineren tot deeltjes, waarvoor geen veilig vervuilingsniveau bestaat. Hoewel de uitstoot van deeltjes aanzienlijk is verminderd, worden er nog steeds meer dan twee miljard per gereden kilometer uitgestoten.

IFP Energies Nouvelles (IFPEN) trok deze groene credentials van e-brandstoffen in twijfel. Zij voerden in opdracht van T&E een reeks laboratoriumtests uit met verschillende e-benzinemengsels, gebruikt in een Mercedes-Benz A-Klasse. De tests simuleerden reële rijomstandigheden volgens WLTC- en RDE-maatstaven. IFPEN moest wel drie e-brandstoffen mengen omdat er geen e-benzine beschikbaar was voor commerciële aankoop.

Bron: T & E

“Niets kan de wetenschap van het verbranden van koolwaterstoffen overwinnen. Zolang er brandstof in motoren wordt verbrand, zal de giftige lucht in onze steden blijven bestaan” aldus Julia Poliscanova, senior directeur voor voertuigen en e-mobiliteit bij T&E. “Wetgevers die mazen in de wet laten voor e-brandstoffen in de uitstoot van voertuigen veroordelen het publiek tot nog tientallen jaren luchtvervuiling die we zouden kunnen vermijden.”

Duur en schaars

T&E zei ook dat voorstellen voor mazen in de CO2-doelstellingen voor auto’s in de EU de kosten voor automobilisten zullen opdrijven. De groene groep berekende dat een auto op synthetische brandstof de bestuurder gedurende vijf jaar 10.000 euro meer kan kosten dan een elektrisch voertuig met batterij. Door de hoge kosten zullen tweedehandsauto’s in dezelfde periode ongeveer 10.000 euro duurder worden.

Bovendien wijst de groep erop dat er momenteel geen synthetische benzine te koop is. Maar zelfs de productie van e-brandstoffen zou een stap terug kunnen zijn in termen van efficiëntie. Als maar 10% van de nieuwe auto’s op e-brandstoffen zal rijden in plaats elektrisch, zal in Europa 23% meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moeten worden opgewekt. T&E schreef synthetische brandstoffen echter niet volledig af. Het onderstreepte dat synthetische brandstoffen kunnen worden gebruikt voor de luchtvaart, aangezien vliegtuigen nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. 

“E-brandstoffen hebben de wedstrijd om schone auto’s verloren, maar in werkelijkheid kwamen we zelfs nooit in de buurt. Elektrische voertuigen met een batterij bieden bestuurders de schoonste, meest efficiënte en betaalbare manier om koolstofarm te worden, terwijl synthetische brandstoffen het meest geschikt zijn voor vliegtuigen waar elektrificatie geen optie is. De geloofwaardigheid van het Europese beleid wat betreft schone auto’s staat op het spel en elke overschakeling op e-brandstoffen betekent een nieuw leven voor oude vervuilende motoren,” voegde Poliscanova eraan toe.

De mentaliteit van Mazda

Mazda richt zich al op de productie van efficiënte motoren en wil dat al zijn voertuigen tegen 2030 op batterijen rijden. Maar in februari werd het de eerste autofabrikant die toetrad tot de eFuel Alliance. De autobouwer wees op het belang van zoveel mogelijk uitstoot te verminderen , zonder de potentiële wegen naar groenere mobiliteit achterwege te laten.  

Toen Mazda door Autovista24 werd benaderd over de resultaten van de studie van T&E, bevestigde het bedrijf dat het wilde inzetten op e-brandstoffen. “We geven geen commentaar op het rapport, behalve dat we blijven geloven in echte e-brandstoffen als een manier om de CO2-uitstoot te verminderen en de overgang naar schone mobiliteit te vergemakkelijken”, aldus een woordvoerder van Mazda.

“E-brandstoffen, geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen, zorgen voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot tijdens de levenscyclus en een CO2-neutrale werking voor zowel bestaande als nieuwe elektrische voertuigen. En hoewel elektrificatie een doeltreffende oplossing is om de uitstoot in stedelijke gebieden en voor kleinere voertuigen terug te dringen, bieden hernieuwbare brandstoffen voordelen voor veel vervoerswijzen, zeker voor reizen over langere afstanden en voor grotere auto’s”, voegde de autobouwer eraan toe. “Hernieuwbare brandstoffen zijn volledig compatibel en kunnen worden gemengd met bestaande brandstoffen. Zij delen ook dezelfde infrastructuur en kunnen dus gebruikmaken van een dicht netwerk van bestaande tankstations.”

Terwijl de verkoop van nieuwe modellen met een verbrandingsmotor tegen 2035 in Europa gepland staat te eindigen, betekent dat niet dat benzine- en dieselvoertuigen volledig van de weg zullen verdwijnen. De woordvoerder van Mazda wees erop dat hernieuwbare brandstoffen de prestaties van deze auto’s kunnen helpen te verbeteren, waardoor het vervoer sneller koolstofarm kan worden gemaakt.

Deze inhoud werd u aangeboden door Autovista24.

Let op: dit artikel is een vertaling van het origineel dat in het Engels is gepubliceerd op Autovista24 en kan daarom kleine grammaticale fouten bevatten. In geval van discrepantie of inconsistentie tussen de vertaling en de Engelse versie, heeft de Engelse versie altijd voorrang.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in

Circulaire of kringloopeconomie en de auto-industrie: de overstap naar de koolstofvrije auto

07 mrt 2022

Duurzaamheid en de circulaire of kringloopeconomie gaan hand in hand. Auto's zijn in dit kader het perfecte product om te worden hergebruikt, gereviseerd en gerecycleerd. Autobouwers...

Zullen er genoeg e-brandstoffen zijn om de interne verbrandingsmotor te redden?

13 okt 2022

E-brandstoffen zouden de levensduur van de interne verbrandingsmotor kunnen verlengen en de technologie pertinent kunnen houden in een wereld die nood heeft een duurzamer vervoer....

Autobouwers doen mega-investeringen in de Europese productie van elektrische voertuigen

10 jul 2022

De overstap naar elektrische voertuigen vereist aanzienlijke investeringen van autobouwers om hun productievestigingen te moderniseren, klaar voor een geëlektrificeerd Europa. Dit soort uitgaven is cruciaal...

Ja, ik wil me abonneren op de nieuwsbrief van Autovista24.

* Verplicht


Schrijf u in om de volgende e-mail te ontvangen:
Autovista24: Essentiële lectuur, data en informatie over auto's – een dagelijkse update van de nieuwe website Autovista24, dagelijks verzonden door Autovista Ltd, in het Engels

Wij gebruiken pixels in onze e-mails om na te gaan wanneer u de URL's in onze e-mails opent, doorstuurt of erop klikt. Dit helpt ons de prestaties en doeltreffendheid van onze e-mails te controleren en te meten. Wij combineren dit met de informatie die u hierboven verstrekt en uw surfgegevens, zodat wij onze marketing beter op u kunnen afstemmen en verbeteren en uw gebruikerservaring op onze website kunnen personaliseren. Door u in te schrijven, gaat u akkoord met het gebruik van uw data voor het verzenden van de geselecteerde e-mails en met het gebruik van trackingpixels. U kunt uw toestemming om onze e-mails en de bijbehorende tracking te ontvangen te allen tijde intrekken door deze link naar ons E-mail Preference Centre te volgen en uw voorkeuren bij te werken. Voor meer informatie over de verwerking van uw persoonsgegevens verwijzen wij naar het privacybeleid van de Autovista Groep en het privacybeleid van Eurotax.